Zo maak jij je zwembad of jacuzzi zomerklaar!
Staat de zomer voor de deur en heb je zin in een duik in jouw prachtige zwembad? Tijd om je zwembad zomerklaar te maken dus! Weet je niet waar je moet beginnen? Wij nemen alles graag met je door, zodat je deze zomer kunt genieten van een schoon en aangenaam zwembad met helder water.
Zwembad schoonmaken: stap voor stap
Stap 1: afdekzeil reinigen
Wanneer je gebruik maakt van een afdekzeil kun je de eventuele blaadjes en takjes die op het zeil liggen verwijderen. Je wil natuurlijk niet dat dit afval in het zwembad terecht komt. Het zeil vies opbergen is ook geen goed idee. Maak deze dus eerst goed schoon met een zachte borstel en laat het drogen voor je het zeil op een droge plek opbergt. Maak je gebruik van een rolluik? Ook deze moet eerst goed schoongemaakt worden!
Stap 2: vuil verwijderen
Nadat je het zeil schoongemaakt en opgeborgen hebt, kun je met een schepnet het vuil uit het water verwijderen wat zich in de winter verzameld heeft. Ligt er vuil dieper in het zwembad? Een diepte schepnet helpt je met het verwijderen van dit afval.
Stap 3: zwembad accessoires verwijderen
Waarschijnlijk heb je gizzmo’s en winterdrijvers in het water geplaatst toen je het zwembad winterklaar maakte. Deze kun je verwijderen wanneer je het zwembad zomerklaar maakt. Ook de winterpluggen kunnen nu verwijderd worden.
Stap 4: skimmer reinigen
Wanneer je alles verwijderd hebt, kan je de skimmer schoonmaken met een kunststof reiniger en een scrubborstel. Doe dit met het juiste product, anders loop je kans op schade aan je afvoerput. Wanneer je de skimmer reinigt, kan je ook direct de opvangfilters leegmaken.
Stap 5: zwembad reinigen
De bodem kan je eenvoudig reinigen met een automatische robot of stofzuiger. De randen kan je zelf schoonmaken met een zachte borstel. Zie je zwarte randen op de waterlijn? Dan heb je waarschijnlijk te maken met kalkaanslag. Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Je kunt de waterlijn namelijk eenvoudig en voordelig reinigen met een waterlijn reiniger.
Zwembad bijvullen
Voor je weer lekker kunt zwemmen, is het belangrijk dat er voldoende water in het zwembad zit. Gebruik hiervoor leidingwater! De ijzerwaarde én pH-waarde van grondwater kunnen hoog zijn en dit is schadelijk voor de gezondheid.
Zwembad lekkages controleren
Lekkages van een zwembad zijn niet altijd even goed te zien wanneer je een buitenzwembad hebt. Heb je een inbouw zwembad? Kijk dan goed of je vochtige plekken in de grond aantreft. Vochtige plekken en een verzakking in de grond laten zien dat er ergens een lekkage is. Weet je niet hoe je een lekkage op moet lossen? Schakel dan een specialist in om je hierbij te helpen.
Keerspoeling uitvoeren
Een zwembadfilter kan verstopt raken. Het is dan ook aan te raden om een keerspoeling uit te voeren wanneer je jouw zwembad zomerklaar maakt. Afhankelijk van welke zwembadpomp je gebruikt, kan je de optie ‘keerspoeling’ aanzetten. In de handleiding kan je lezen hoe je deze keerspoeling precies uitvoert en hoe lang dat duurt. Nadat je jouw zwembad zomerklaar heeft gemaakt, voer je wekelijks een keerpsoeling uit.
Zwembadwater filteren
Nadat je een keerspoeling heeft uitgevoerd, is het tijd om het zwembadwater te filteren. Je kunt de zandfilterpomp het beste een aantal dagen laten filteren. Wanneer het water niet meer troebel is, is het zwembadwater schoon.
Waterkwaliteit controleren
Voor je echt kunt genieten van je zwembad, is het belangrijk dat de waterkwaliteit in orde is. Je kunt de pH-waarde en het chloorpeil eenvoudig controleren met een teststrip.
pH-waarde meten
Het is belangrijk dat de pH-waarde goed is. Is deze te laag? Dan kan je last krijgen van geïrriteerde ogen en een geïrriteerde huid. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor het zwembadmateriaal. Een te hoge pH-waarde kan ervoor zorgen dat gevaarlijke bacteriën de kans krijgen om te groeien. Gezond zwembadwater heeft een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6. Wanneer de pH-waarde lager is dan 7,2, kan je het waterpeil bijstellen met pH Plus. Is de pH-waarde hoger dan 7,6? Gebruik dan pH Minus.
Chloorpeil meten
Wanneer de pH-waarde op orde is, is het tijd om het chloorpeil te meten. Er is sprake van een gezond chloorpeil de hoeveelheid één milligram per liter is. Wijkt het chloorpeil hiervan af? Je kan gebruik maken van zoutelektrolyse.
Wat is zoutelektrolyse?
Zoutelektrolyse klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet! Met zoutelektrolyse maak je gebruik van zout als desinfectiemiddel. Een zoutelektrolyse-installatie zet het zout om in Natriumchloride. Natrium(zout) bindt zich automatisch met het zwembadwater en Chloride(chloor) desinfecteert het zwembad. Hierdoor desinfecteer je jouw zwembad op een duurzame manier en breng je de pH-waarde automatisch op orde. Ook voorkom je hiermee algen en bacteriën. Wanneer je gebruik maakt van deze techniek, hoef je slechts eenmaal per jaar zout toe te voegen aan het zwembad. De installatie doet de rest. En dat is nog niet alles! Wanneer je gebruik maakt van deze techniek, heb je veel minder last van rode ogen en een droge huid na het zwemmen. Zout, zoals bijvoorbeeld Poolsel 25 kg, is veel minder agressief dan chloor. Duurzaam, voordelig en een stuk gezonder dan chloortabletten dus!
Tussentijds onderhoud
Je zwembad zomerklaar maken is natuurlijk maar een deel van het werk. Het is belangrijk om het chloorpeil ongeveer twee keer per week te meten de pH-waardes goed te controleren. Daarnaast is het belangrijk de opvangfilters van de skimmer regelmatig leeg te halen en wekelijks een keerspoeling uit te voeren. Ook is het goed om de bodemafvoerzuigers regelmatig te reinigen. Alleen wanneer je zwembadonderhoud goed uitvoert, ben je verzekerd van een gezond en helder zwembad!
Heb je vragen over het schoonmaken van je zwembad of jacuzzi? Wij helpen je!
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je jouw zwembad of jacuzzi zomerklaar maakt? Geen probleem, we staan klaar om je verder te helpen! Je kunt ons bereiken van 9.00 uur tot 17.00 uur op 038085380. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we helpen je graag.