03 808 53 80 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €30,-
  • Icon morgen in huisSnelle levering 24u
    Als je voor 15:00 bestelt
  • Icon bel onsBel 03 808 53 80 
    Stuur een WhatsApp

Voedingszout

Foto-tabel  Lijst 

Zout wordt erg veel gebruikt bij de productie van ons dagelijkse voedsel. Het is daarom erg belangrijk dat het zout wat hiervoor wordt gebruikt zuiver is en voorzien van de juiste toevoegingen. Ons aanbod is samengesteld in samenwerking met de beste voedingzoutproducenten Nouryon en Zoutman. Heeft u een bulkaanvraag of speciale wensen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wat weten we eigenlijk over zout? Wat voor verschillende soorten zout zijn er? Wat zijn de eigenschappen ervan en waar worden ze voor gebruikt? In dit blog beschrijven we met name voedingszout, wat het is en wat de voordelen ervan zijn.

Kwaliteit van ons voedingszout

Het voedingszout voldoet aan de gezondheid en veiligheidseisen zoals deze beschreven staan in de Nederlandse Warenwet, artikel A11.0 en A 11.1 WWBL art 4. Alle zoutproducten bestemd voor gebruik in voedingsmiddelen voldoen aan de richtlijnen genoemd in de Codex Alimentarius Standard for food grade salt. CX STAN 150-1985, Rev. 1-1997,2012, Amend. 1-1999, Amend. 2-2001, Amend. 3-2006. Daarnaast is al het zout vrij van gluten, dioxines, pathogenen en allergenen en bevatten geen micro-organismen. Ook is het zout niet bestraald, gerookt of genetisch gemodificeerd of in contact geweest met genetisch gemodificeerde producten (conform de EG richtlijnen EG/1829/2003 en EG/1830/2003). Bij de productie van zout en/of zout gerelateerde producten, dan wel in eventuele toevoegingen aan deze producten worden op generlei wijze dierlijke vetten gebruikt.

HACCP is een Europese richtlijn voor het elimineren van veiligheid- en gezondheidsrisico’s voor voedingsmiddelen producten. Dit HACCP systeem is geïntegreerd in het kwaliteitssysteem en wordt frequent beoordeeld door de Voedsel en Warenwet Autoriteit en andere certificerende instellingen.

Wat is voedingszout?

Voedingszout, de naam zegt het al, is een belangrijk onderdeel van onze voeding. Voedingszout is niet alleen een smaakmaker, het werkt ook als conserveringsmiddel. Daarom speelt voedingszout een belangrijke rol bij de verwerking en productie van levensmiddelen maar ook in ons dagelijks huishouden, waar het naar eigen smaak en inzicht aan ons eten toevoegen. Zo zijn donkergroene bladgroente erg gezond, maar veelal ook erg smakeloos. Zout geeft gelukkig smaak aan dit soort voedingsmiddelen.

Waar wordt voedingszout voor gebruikt?

Voedingszout wordt niet alleen maar in de voedingsindustrie of in de keuken gebruikt. Het wordt ook door kwekers en bezitters van Japanse Koi karpers gebruikt. Hoewel de Koi karper een zoetwatervis is, kan die veel baat hebben door het toevoegen van wat voedingszout aan het water. Een beetje zout helpt namelijk om bepaalde aandoeningen en ziektes te verhelpen. Het voedingszout wordt dus als ontsmettingsmiddel gebruikt. Daardoor zijn de Koi karpers minder vatbaar voor bacteriële infecties. Houd er wel rekening mee dat de toegevoegde hoeveelheid zout niet meer dan een procent mag bedragen.

Hoewel in geval van nood consumptiezout, als dat fijn genoeg van samenstelling is, ook als strooizout kan worden gebruikt, moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst. In dit geval is de samenstelling van het zout belangrijk, iets wat met het blote oog niet kan worden gezien. Wanneer aan het voedingszout een te laag anti-bakmiddel is toegevoegd en de korrelverdeling is te grof, is het niet geschikt om gladheid te bestrijden. Het is beter om standaard strooizout in voorraad te hebben om daarmee de gladheid tegen te kunnen gaan.

Wat zijn de voordelen van voedingszout?

Behalve dat voedingszout als smaakmaker of conserveringsmiddel wordt gebruikt, heeft het ook een positieve invloed op onze gezondheid mits het met mate wordt gebruikt. Voedingszout is belangrijk voor de geleiding van zenuwprikkels. Dit zijn seintjes vanuit de hersenen die onder andere spieren de opdracht geven om een van de ledematen op te tillen of om de spieren samen te trekken. Voedingszout is van belang om de vochtbalans in het lichaam op orde te houden en speelt het rol in het regelen van de bloeddruk. Voedingszout verhoogt het gevoelig zijn voor insuline, hetgeen betekent dat je lichaam insuline in de juiste hoeveelheid aanmaakt. Wanneer je te weinig voedingszout gebruikt, kan dat tot insulineresistentie leiden, een voorbode van het ontstaan van diabetes type twee. Voedingszout schijnt te helpen bij stress. Cortisol zou sneller uit de bloedbaan kunnen worden verwijderd, daardoor komt het lichaam des te sneller in staat van ontspanning. Wanneer Cortisol namelijk te lang in de bloedbaan achterblijft, blijf je lichaam langer gestrest.

Voedingszout online kopen bij Zoutgigant

Voedingszout koop je heel eenvoudig en snel bij Zoutgigant. Verzending in heel België is gratis en als je voor 16:00 uur bestelt wordt je bestelling al binnen twee werkdagen geleverd. Heb je advies nodig ? Je kunt direct met een medewerker chatten of bellen.