Alles over jodiden

Wat zijn jodiden en waarom zijn ze essentieel?

 

Jodiden, zijn de ionische vorm van jodium, afgeleid van het Griekse 'iodes', wat 'violetkleurig' betekent. Deze essentiële ionen vormen een cruciaal onderdeel van ons voedingszout aanbod en spelen een vitale rol in de menselijke gezondheid. 

Gewonnen uit oceaanwater en ondergrondse bronnen, zijn jodiden vanwege hun unieke eigenschappen onmisbaar in zowel de medische wereld als de voedingsindustrie.

Jodiden zijn essentieel voor de productie van schildklierhormonen, Het menselijk lichaam kan jodium niet zelf aanmaken, waardoor inname via de voeding noodzakelijk is. Hier spelen jodiden in voedingszout een sleutelrol, omdat ze gemakkelijk door ons lichaam worden opgenomen en verwerkt.

Hoe worden jodiden gewonnen?

De winning van jodiden vindt plaats uit oceaanwater of minerale afzettingen, waar jodium slechts in kleine concentraties aanwezig is. Dit proces omvat het extraheren van jodium uit zeewier, pekel of minerale ertsafzettingen, vaak in combinatie met natriumnitraat. Vervolgens wordt jodium gescheiden van zijn verbindingen en geconcentreerd tot zuivere jodiden, die gemakkelijk door het menselijk lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt voor de productie van essentiële schildklierhormonen.

De rol van jodium in voeding en gezondheid

Jodiden zijn van cruciaal belang voor de volksgezondheid, voornamelijk vanwege hun rol in het voorkomen van jodiumtekort. Naast hun voedingswaarde worden jodiden ook gebruikt in medische toepassingen en de chemische industrie, waar ze bijdragen aan de productie van desinfectiemiddelen, contrastmiddelen voor radiografische beeldvorming en diverse organische verbindingen.

Het toevoegen van jodium aan broodzout, gestart in Nederland in de jaren '40, is een wereldwijd initiatief tegen jodiumtekort. Door brood, een dagelijks basisvoedsel, te verrijken, bereikt deze maatregel een groot deel van de bevolking, waardoor jodiumtekort gerelateerde gezondheidsproblemen significant verminderen.

Jodiden Zout online kopen

Ons assortiment gejodeerd zout biedt de essentiële jodiden die je nodig hebt voor een optimale gezondheid en welzijn. Door te investeren in producten verrijkt met jodiden, ondersteun je niet alleen een gezonde levensstijl, maar draag je ook bij aan de algemene volksgezondheid. Bestel vandaag nog om ervoor te zorgen dat je nooit een tekort hebt aan deze cruciale ionen.


Voor vragen over jodiden of advies over het kiezen van de juiste jodiumrijke producten, staat onze klantenservice voor je klaar. Neem gerust contact op via telefoonnummer 038085380.